Реч психолога: Савети за родитеље – КАКО РАЗГОВАРАТИ СА ДЕТЕТОМ О ПАНДЕМИЈИ НОВОГ КОРОНА ВИРУСА

Објасните детету тренутну ситуацију на што разумљивији начин

Деца препознају наша осећања-тугу, страх, забринутост…Пружите им праве информације; што су деца мања то више сликовитих објашњена, а са децом старијих узраста можете разговарати отворено, смирено и уверљиво. Разговор мора да буде искрен и да се страх минимално показује пред њима. Објасните им да они не спадају у категорију животно угрожених, али да могу, не знајући, да буду носиоци вируса који се може пренети бакама и декама, а који код њих може створити озбиљније здравствене проблеме.

Ограничите излагање информацијама из медија

Трудите се да CORONA virus не буде једина тема о којој ћете разговарати.Најбоље би било да једном дневно заједно гледате вести, а затим да дате образложења деци за оно што их брине.

-Одржавање стечених радних навика

Мотивишите децу да што више одржавају радне навике-да устају ујутру као да иду у школу и да испоштују  школске обавезе за сваки предмет који добијају од наставника.То ће спречити да се изгуби радна навика, тако да ће се лакше прилагодити обавезама када поново крену у школу.

-Управљајте својим страхом и паником

Паника се преноси већом брзином него вирус. Трудите се да пред децом избегавате приче о томе колико је људи оболело, што су рафови у продавницама празни, и слично.

 Будите добар модел деци

 Придржавајте се и сами свих упутстава и будите одговорни према себи и свом окружењу. Када предузмете одређене активности, добро је да их изговорите. На пример: „Сада ћу да оперем руке, зато што се вирус најлакше преноси преко руку. Зато је важно да одржавамо хигијену.“

 Заједничке актвности

Трудите се да што боље искористите заједничко време. Испуните га заједничким обављањем кућних обавеза и обавеза у дворишту-распремање, кување, уређивање дворишта…Можете и у породичну шетњу без блиских контаката са другим људима.