Дан школе

Дан рођења, 21. април, нашег народног хероја Сава Јовановића Сирогојна се слави као Дан школе.

Рођен је 1926. године у селу Трнави, на Златибору, у породици сиромашног земљорадника. Основну школу завршио је у селу Сирогојну. Као дете је чувао стоку имућнијих сељака, а 1940. је дошао у Ужице да тражи посао и ту се запослио код једног пекара. Толико је био неуочљив да му нико није знао ни име, па су га једноставно прозвали Сирогојно. Није могао издржати газду који га је искоришћавао, па је напустио тај посао живећи од данас до сутра. Радио је разне послове у граду, од чистача обуће до носача. Спавао је по разним шупама, у празним вагонима на станици, у шталама. На ужичким улицама доживио је Априлски рат, а затим да Ужички партизански одред ослободи град, 24. септембра 1941. године.

Саво је са 15 година ступио добровољно у партизане. Преживео је сва борбена искушења у току оштре зиме 1941/42. и ушао у састав Друге пролетерске бригаде. До краја 1942. Саво је постао чувени бомбаш. Због низа бомбашких подвига Саво је добио писмену похвалу од Штаба Друге пролетерске дивизије. Због својих ратних подвига примљен је у чланство Комунистичке партије Југославије 1943. године, иако по статуту Партије није имао довољан број година.

Саво Јовановић Сирогојно је погинуо почетком маја 1944. године, за време продора Друге пролетерске дивизије у Србију, када је његов батаљон добио задатак да уништи упориште Руског заштитног корпуса у селу Мравињцима код планине Повлен.

За народног хероја проглашен је 24. јула 1953. године.