Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.
Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му наменили владарску мисију.
Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква.
Заједно са оцем Стефаном, замонашеним као Симеон, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира и тако постао ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори.
У Студеници је 1209. године основао прву болницу на подручју Српске државе.
Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, па је стога и заштитник просветних установа.
Сава се упокојио 1235. године у бугарском граду Трнову као први архиепископ Српске православне цркве, а остао је познат као оснивач и творац Светосавског православља.
Синан-паша спалио је на Врачару 1594. мошти Светог Саве, које су до тада биле чуване у манастиру Милешева.

Школска слава
27. јануара српска православна црква и школе у Србији прослављају Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства.

План и програм реализације Савиндана за школску 2017. годину.

Након завршене литургије, ученици су заједно са свештеником, родитељима и наставницима, у просторијама школе, присуствовали ломљењу колача. После овог традиционалног обичаја, одржана је приредба где су ученици приказали своје глумачке, рецитаторске, плесне, музичке и друге уметничке способности. Сценографија је била у складу са садржајем приредбе. Сви су уживали, а нарочито родитељи који су посматрали своју децу и препознавали њихове таленте.

Након одржане приредбе, ученици VIII разреда, као носиоци ове славе, послужили су све присутне госте. Све је било у духу православља и традиционалних вредности.

јануар
27
 • 09:00 to 10:00
 • Црква Светих апостола Петра и Павла у Сирогојну
Литургија
јануар
27
 • 11:00 to 12:00
 • Просторије школе у Сирогојну
Ломљење колача и приредба
јануар
27
 • 12:30
 • Простоорије школе у Сирогојну
Ручак

После завршене литургије и дељења поклона за децу у локалној цркви, ученици су своје госте примили у просторијама месне заједнице, где је одржана приредба.

Како би овај дан био што свечанији ученици су се потрудили и припремили пригодан програм у част Светом Сави. Доказали су да је светосавски пут и наш пут, а то је пут просвећености, образовања и напретка. Приредба се састојала из два дела – у првом је истакнут живот и дело Светог Саве, а у другом слободном делу ученици су госте забавили песмом, игром, глумом и традиционалним фолклором. Веселим и слободним духом, трудом и радом ученици су постигли да све госте очарају својим наступом и буду понос својих учитеља и наставника, који су их у томе пратили. Разноврсним програмом желели су да искажу захвалност Светом Сави за све што је учинио за српски народ.

После приредбе у просторијама школе ученици VIII разреда, као носиоци ове славе, са свештеником су изломили славски колач и послужили присутне госте.

јануар
27
 • 08:00 to 09:00
 • Црква Светог цара Константина и царице Јелене
Литургија и додела пакетића
јануар
27
 • 11:00 to 12:00
 • Просторије месне заједнице у Љубишу
Приредба
јануар
27
 • 12:15 to 12:25
 • Просторије школе у Љубишу
Ломљење славског колача
јануар
27
 • 12:30
 • Просторије школе у Љубишу
Ручак

Савиндан је пригодним програмом обележен и у ИО Рожанство. Програм се састојао од рецитала, песама посвећених Светом Сави, у оквиру слободног дела приредбе смењивали су се скечеви, изворна песма и фолклор. Поред ученика и учитеља, приредби је присуствовао велики број родитеља и мештана.

По завршетку приредбе родитељи су послужили присутне госте.