О школи

Не за школу већ за живот учимо. — Сенека
Читам и заборавим. Видим и запамтим. Учиним и разумем. — Конфучије

Основну школу „Саво Јовановић Сирогојно“ тренутно похађа 110 ученика од 1. до 8. разреда и 14 предшколаца.

Поред матичне школе деца са овог подручја похађају наставу у још 3 издвојена одељења: ИО Љубиш, ИО Жељине и ИО Рожанство. Од поменутих издвојених одељења, школа у Љубишу је осморазредна, док су преостале две четвороразредне.
Последњих година доста се радило на уређењу школе: замена столарије, адаптирање простора за дечји вртић, опремање Етно учионице, опремање кабинета за рачунарство и информатику, адаптација мокрих чворова, реконструкција расвете, стављање фасаде, опремање наставничке канцеларије…

Пошто је школа у брдско-планинској општини, која је по површини велика, скоро половина ученика су путници. Али, и тај проблем је решен набавком аутобуса за превоз ђака, па је настава организована у преподневној смени.

Такође, у школи ради и ђачка кухиња у којој ученици поред топлог оброка налазе и минуте за одмор и дружење.

Својим радом у школи колектив настоји да стекне углед у општини и окружењу. Резултат тога је добра сарадња са локалном самоуправом, домом здравља, МУП-ом, КСЦ-омЧајетина, Етно селом.

Поред успеха у реализацији васпитно-образовног рада, евидентан је успех и у ваннаставним активностима: организују се многа такмичења у знању и дечјем стваралаштву, за наставни кадар разноврсни облици стручног усавршавања, који се реализују школским програмом рада.

Ученици наше школе су својим залагањем, понашањем и радом постигли завидне резултате на свим нивоима такмичења: општинском, окружном и републичком.

Наша школа је међу реткима која користи сваку прилику да учествује на разним конкурсима, акцијама и манифестацијама и представи своје ученике и њихове вештине и умећа.

Традиционално, сваке године, наши ученици учествују на дечјем фестивалу „Деца међу нарцисима“, а као резултат тога настала је збирка песама „Наше песме“, којом су обухваћене награђене песме ученика наше школе.

Непосредна близина и добра сарадња наше школе и Етно села у Сирогојну омогућила је да се део наставних активности везаних за ликовну културу и народну традицију одржава у аутентичним објектима овог музеја под отвореним небом.

Мисија

Ми смо школа смештена у богатом и разноврсном природном окружењу која поштује традицију, али је отворена за промене. Постављамо високе стандарде и постижемо добре резултате, водећи рачуна о индивидуалним карактеристикама ученика , негујемо хуманост, креативност и спортски дух.

Визија школе

Желимо школу у којој константно унапређујемо наставни процес тако што мотивишемо ученике за стицање знања у складу са њиховим индивидуалним карактеристикама, омогућавамо им  активну улогу у наставном процесу, у којој ће наставник бити спреман да уложи лични труд и стално се усавршава; школу која омогућава бољу међусобну сарадњу на релацији наставник- ученици – родитељи- друштвена заједница.

Да заједно постигнемо боље резултате